گزارش کارآموزی عمران،پروژه اجراي سازه هاي بتني

دسته بندي : فنی و مهندسی » عمران
گزارش کارآموزي عمران-پروژه اجراي سازه هاي بتني در 57 صفحه ورد قابل ويرايش


مقدمه:

اجراي ساختمانهاي بتني به اگاهي از يك سري مسايل فني كه به علم رشته هاي مختلف ساختماني بستگي دارد،نيازمند است.

بديهي است عدم توجه به مسائل تئوري معماري محاسباتي و تاسيساتي در اجرا و ساخت اشكالاتي را به همراه خواهد داشت ك به زودي به تعمير ساختمان منتهي خواهد شد كه بايد در اسرع وقت ساختمان را به وسيله تعمير محافظت كنيم،و ضمن اجراي اصولي تعمير،عمر مفيد ياختمان را تداوم بخشيم.چرا كه در بعضي مواقع اشتباه در تعمير ساختمان خسارات مالي و جاني جبران ناپذيري در بر خواهد داشت.

در اين گزارش سعي شده است اطلاعاتي در باره ساختمانهاي بتني و روش اجراي آنها كه در عكسهايي گنجانده شده است ،داده شود.



نكات فني و اجرايي در سازه هاي بتن آرمه:

انواع نقشه هاي ساختماني:

نقشه هاي اوليه معماري كه بنا را به شكل سه بعدي (پرسپكتيو) نشان مي دهد ، براي تفهيم به مجريان بسيار سودمند است .معمولاَ نقشه هاي فني و اجرايي در سه فاز تهيه مي شوند:

الف) نقشه هاي معماري :

اين نقشه ها به منظور مشخص كردن ابعاد بنا جزئيات ظاهري و بنا سازيهاي داخلي و خارجي براي تفهيم مسائل به سازندگان ومجري ساختمان تهييه مي شود .آنها مي توانند پس از اجراي يك سلسله مسائل فني ،بناي مورد نظر را در چهار چوب طرح معماري بسازند.

ب) نقشه هاي اجرايي :

اين نقشه ها با جزييات گوناگون مانند پلانهاي موقعيت ، پي سازي تير ريزي ،شيب بندي ، برش ،نما ،و... با مشخصات هر چه دقيق تر جهت اجراي دقيق و اصولي تهيه مي شود كه سازندگان با استفاده از نقشه هاي جزئييات كه از نقشه هاي ذكر شده تهيه مي شود،كار دقيق . اصولي اجرا مي كنند.

همچنين با توجه به دفترچه مشخصات ريز مقادير اسكلت ساختمان به شكل سفت كاري و نازك كاري ساخته مي شود.

در بناهاي بزرگ ،وجود مهندسان معمار ،محاسب و همكاري نزديك آنها با همديگر باعث مي شود كه طراحي به وجود آيد .بدون اين همكاري مسئله ساختن بناي عظيم غير ممكن است.

ج)نقشه هاي تاسيسات:

اين نقشه ها نيز جدا از نقشه هاي معماري و استراكچر ،شامل كليات و جزئيات آبرساني ،فاضلاب تهويه ،دستگاهاي گرم كننده و سرد كننده و به ويژه روشنايي برق است .

اين نقشه ها به هنگام تعميرات بسيار مفيد است .بخصوص در هنگام زلزله ،سيل و حريق كه قسمتي از بنا از بين مي رود ،با استفاده از اين نقشه هاي موجود در شناسنامه مي توان ضايعات پديد آمده در ساختمان را نوسازي كرد .

روشهاي انبار كردن سيمان :

در كارگاه ساختماني محلهاي مشخصي را براي دپو سيمان ،ماسه ، شن وغيره تعيين مي كنند .براي دپو سيمان ابتدا يك سري بلوك در سطحي مربع شكل روي زمين مي چيينند تا كيسه اي سيمان روي بلوكها قرار گرفته و با زمين در ارتباط نباشد ،بعد از قرار دادن كيسه هاي سيمان روي بلوكها



،يك پلاستيك بزرگ روي كيسه ها مي كشند تا در صورت بارندگي با وجود رطوبت هوا كيسه

هاي سيمان خراب نشود ،اين محلها جهت دپو مصالح طوري تعيين مي شود كه به دستگاه ميكسر دسترسي آسان داشته باشد و براحتي و در كوتاهترين زمان ممگكن به دستگاه ميكسر رسانده شود و بتن مورد نياز تهيه شود.

روش انبار كردن ميله گردها:

ميله گردها بايد در محلي از كارگاه قرار گيرد كه راحتي جهت قطع و خم به محل مورد نظر رسانده شود ،سعي مي شود كه ميله گرد در قطرهاي متفاوت به صورت جداكانه قرار بگيرند تا به راحتي در دسترس باشند.

خم كردن ميله گردها :

اين آرماتورها به اين صورت خم مي شوند كه يك سري تخته روي پايه هايي قرار دارد و روي اين تخته ها سه يا چهار پايه فلزي محكم ،در فاصله هاي مشخص سوار شده است كه ميله گرد بين اين پايه ها قرار گرفته و در اندازه ها توسط يك سري ميخ ريز كه روي تخته نصب شده است ،كاملاَ مشخص است . البته براي خم كردن آرماتورهاي با ضخامت بالاتر از يك سري اهرم استفاده مي شود تا براحتي در محل مورد نظر خم شود.

در باره بتن:

بتن مصالحي شبيه به سنگ است که از مخلوط کردن مقدار متناسبي از سيمان، شن، ماسه، آب و افزودني هاي ديگر بدست مي‌آيد. توده اصلي بتن، سنگ دانه‌هاي درشت و ريز (شن و ماسه) است و فعل و انفعال شيميايي بين آب و سيمان که به صورت شيره‌اي اطراف سنگدانه‌ها را پوشانده است ، باعث يکپارچه شدن و چسبيدن سنگدانه‌ها به يکديگر مي شود. اين سنگدانه‌ها اسکلت اصلي بتن را تشکيل داده و نيروي وارد بر بتن را تحمل مي کنند، آب نيز در اين مخلوط موجب ايجاد واکنش شيميايي در سيمان مي‌شود که سخت شدن مخلوط بتن را پس از طي دوره حدود بيست و هشت روز و رسيدن به مقاومت نهايي بتن به همراه دارد. شن و ماسه حدود 65 درصد مخلوط بتن و مابقي را خمير سيمان و درصد بسياري كمي هوا تشكيل مي دهد .

در نيمه دوم قرن نوزدهم براي غلبه بر اين محدوديت مقاومت کششي بتن، اقدام به استفاده از ميلگردهاي فولادي که داراي مقاومت کششي بالايي هستند در قسمت هاي تحت کشش در بتن شد؛ چسبندگي عالي فولاد به بتن در اين ترکيب يکي ديگر از مهم ترين عوامل استفاده از فولاد در بتن است. ترکيب بدست آمده "بتن مسلح" خوانده مي‌شود که اغلب مزاياي خوب دو ماده مختلف را به تنهايي داراست و همين مشخصه مطلوب، استفاده بتن مسلح را در انواع مختلف سازه ها نظير، ساختمان‌ها، پل ها، سدها و... امکان پذير مي‌کند. اما در سازه هايي نظير پل‌هاي قوسي، پوشش گنبدي، پوشش‌هاي پليسه‌اي و مخازن استوانه‌اي به علت دخيل بودن عامل خمش در سازه از نوع ديگري از بتن با نام "بتن پيش تنيده" استفاده مي‌شود. در اين روش فولاد که بصورت مفتول يا کابل است تا نزديکي حد جاري شدن کشيده مي شود، پس از بتن‌ريزي و گرفتن بتن و در نتيجه ايجاد چسبندگي لازم بين فولاد و بتن، عامل کشش در فولاد حذف شده و کليه نيروي کششي فولاد به صورت فشاري در بتن وارد مي شود که قابليت باربري سازه را در برابر نيرو هاي ناشي از خمش زياد مي كند .

در فرايند استفاده از بتن دو عامل نقش اساسي دارند که در رسيدن بتن به مقاومت نهايي آن که مهندسين طراح سازه طبق آيين نامه هاي موجود براي سازه هاي مختلف و با در نظر گرفتن پارامترهاي طراحي اعلام مي دارند بسيار موثرند.

1)ساختن بتن

2) بتن ريزي

در فرايند ساخت بتن طراح با استفاده از آيين نامه هاي موجود و در نظر گرفتن مقاومت نهايي لازم، درصد هر يک از مواد تشکيل دهنده بتن را اعلام و شرکت سازنده نيز بوسيله اين دستورالعمل اقدام به ساخت بتن مي‌کند. در مرحله دوم نيز مجري طرح با رعايت کامل ضوابط آيين‌نامه‌هاي اجرايي بتن‌ريزي اقدام به بتن ريزي و نگهداري از آن تا رسيدن به مقاومت نهايي آن

مي‌کند. عدم رعايت هر يک از اين ضوابط موجب مي‌شود تا بتن در هنگام بارگذاري و مواقع بحراني دچار آسيب شده و خسارات جبران ناپذيري را موجب شود.

لذا بايد مبادي ذيربط با نظارت کامل نسبت به اجراي صحيح ضوابط موجود توسط طراحان، شرکت هاي سازنده بتن و پيمانکاران و بازرسي هاي منظم و آزمايشات مقاومت بتن در تمامي مراحل ساخت و اجرا از بروز خسارات ناشي از اجراي ناصحيح اين ضوابط جلوگيري کند.

اختلاط بتن:

از آنجاييکه عيار بتن مصرفي طبق محاسبات انجام شده در نظرگرفته شده ، باتوجه به اندازه بزگترين دانه سنگي وباتوجه به درصدآب به سيمان وديگرمعيارهاي اختلاط بتن وبا توجه به حجم دستگاه بتنير، مقدار سيمان وآب ومصالح ريزدانه ودرشتدانه آنرا باتوجه به پيمانه بيل به کارگران اعلام کرده و مطابق با اين اندازه بتن ساخته ميشود.

خصوصيات مخلوط بتن :

مقاومت بتن بستگي به نسبت سيمان ،سنگدانه هاي درشت وريز ،آب ، وافزودنيها دارد . نسبت آب به سيمان مهمترين عامل در مقاومت بتن ميباشد زيرا هرچه نسبت آب به سيمان بيشتر باشد مقاومت بتن كمتر خواهدشد. آب دادن بتن پس از اينكه بتن به خود گرفت باعث افزايش كارايي بتن ميشود.ضخامت مناسب بتن روي آرماتورها باعث ميشود كه كارايي بتن افزايش يابد زيرا در اثر خوردگي آرماتور ممكن است پكيدن وقلوه شدن سطوح بتن روي دهد.

آرماتوربندي ستونها :

پس از بتن ريزي پي نوبت به آرماتوربندي ستونها ميرسد.عضوي راکه وظيفه حمل نيروي محوري فشاري را دارا باشد، ستون گويند .اماستوني که تحت تاثير نيروي محوري فشاري خالص باشد، بندرت يافت ميشود . تقريباٌ تمام ستونها تحت تاثير لنگر ميباشند،اين لنگرها ميتوانند ناشي از اتصال صلب تير به ستون وياناشي ازبرون محوري هاي اتفاقي به واسطه عدم قرارگيري صحيح محورها و يا تغييرات در سطح مقطع ياخواص مصالح باشد.نسبت ارتفاع به بعد حداقل آن مساوي ويا بزرگتراز3 باشد ستونهاي بتن مسلح بر حسب نوع دورگيري ميلگردهاي طولي به دو دسته تقسيم ميشوند:

1-ستونهاي تنگ دار که درآنها از خاموتهاي موازي جدا ازيکديگراستفاده مي شود

2-ستونهاي دورپيچ که ميلگردها توسط يک خاموت مارپيچي باگام حدود 50 تا 100ميليمتر دورگيري ميشوند،در محل اين دو کارگاه ازخاموت موازي استفاده ميشود ، براساس ضوابط لرزه خيزي آيين نامه آبا درمناطق زلزله خيز درارتفاعازبالا وپايين خاموتها درفاصله10سانتيمتربسته ميشوند وبقيه خاموتها به فاصله15سانتيمترازهم بسته مي شوند.

قالب بندي ستونها:

براي بتن ريزي ستونها از قالب فلزي استفاده ميشود . قبل از بستن قالبها آنها را روغنکاري ميکنند تا در موقع قالب برداري ، قالبها به بتن ستون نچسبد .اين قالبها به صورت پانلهاي جدا ازهم است وباتوجه به ابعاد ستون مونتاژ ميشود وبه وسيله پين وگوه به هم متصل ميشوند . قالبها از سه طرف تا بالا به صورت کامل بسته شده واز يک وجه تافاصله 1.5متري بسته شده ودر دو مرحله ديگر تکميل ميشوند .پس از اينکه قالب بسته شد قالب راتراز ميکنند تا ستون به صورت کاملا عمودي باشد ، زيرا در غير اينصورت ستون دچار خروج از مرکزيت شده واين امرباعث کاهش ظرفيت باربري ميشود . پس از تراز شدن قالب ، قسمت پايين ستون با گچ پوشانده ميشود تا شيره بتن از اين قسمت خارج نشود .

ويبره زدن بتن:

براي کمک به تراکم بهتر بتن مصرفي از ويبراتور استفاده شده وپس از ريختن هر دو فرقون بتن داخل قالب يکبار ويبره زده ميشود (به مدت 3الي4ثانيه)، تا بتن متخلخل وبه اصطلاح کرمو نشود.



عمل آوري ستونهاي بتني:

براي جلوگيري از تبخير سريع آب بتن در معرض آفتاب تابستان بلافاصله پس از باز کردن قالب روي ستونها گوني کشيده ميشود وگوني ها به وسيله آبپاشي خيس شده و اينکار تا چند روز بعد تکرار ميشود، بدينوسيله ستون عمل آوري ميشود .



ديوارهاي برشي:

با نيروي جانبي موثر بريك سازه (در اثر باد وزلزله )به طرق مختلف مقابله مي كند.عناصر مقاوم در مقابل نيروهاي جانبي بخصوص اگر نيروهاي جانبي در اثر زلزله باشد احتياج به رعايت جزييات خاصي دارد كه شكل پذيري كافي قاب را تامين نمايد.بايد دقت نماييم كه ديوارهاي برشي در پلان تا حد امكان متقارن باشندومركز ثقل هر طبقه در حوالي مركز صلبيت ديوارهاي برشي باشد.

ديوارها بايد براي بارهاي برون محور و هر گونه بار جانبي يا ساير بارهايي كه در معرض آن قرار مي گيرند ، طراحي شوند در صورتي كه ديوار تحت بار متمركز قرار گيرد عرض موثر ديوار مساوي با عرض سطح اتكا به اضافه چهار برابر ضخامت ديوار در نظر گرفته مي شود .براي تامين پايداري ،ديوارها بايد به اعضاي متقاطع با آنها مانند كفها ،بامها، يا به ستونها ،پايه ها ،پشت بندهاي ديوار و ديوارهاي متقاطع وپي ها مهار شوند.

وقتي در هنگام محاسبه نيروهاي زلزله ضريب كاهشي به علت جذب انرژي در اثر شكل پذيري منظور گردد ، بايد با رعايت جزييات خاصي از شكل پذيري آن مطمئن شد. يكي از عناصر مقاوم نيروهاي زلزله قاب خمشي مي باشد كه در آيين نامه هاي زلزله با نام قاب خمشي شكل پذير كمترين نيروي زلزله را به خود اختصاص مي دهد.

ستون :

عضوي كه وظيفه حمل نيروي محوري فشاري را دارا ميباشد ،ستون ميگويند. نسبت ارتفاع به بعد حداقل مقطع آن مساوي ويابزرگتر از 3مي باشد. اعضاي فشاري كه نسبت ارتفاع به بعد آنها كوچكتر از 3 باشد ستونك يا پايه خوانده مي شود ستونهاي بتن مسلح به دودسته ، ستونهاي تنگ دار ودورپيچ مي باشند.ستوني را كه ابعاد مقطع آن در مقايسه با طولش كم باشد را لاغر ميگويند.

اين بخش از سازه نقش اساسي و كليدي در تحمل بارهاي وارده بر سازه را دارد . بسته به نوع طراحي ستون ،ستون براي بارهاي مختلفي طراحي مي شود مثلادر سازه اي كه به صورت قاب خمشي طراحي مي شود ستونها علاوه بر نيروي فشاري و برشي بايد قادر به تحمل مقدار قابل توجهي از لنگر وارده به سازه باشد .ستونها يكي از اجزاي سازه اي است كه وظيفه انتقال بار به پي را دارد و پي نيز بار را به زمين منتقل مي كند.
دسته بندی: فنی و مهندسی » عمران

تعداد مشاهده: 1726 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 57

حجم فایل:11,294 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: